scepticul sănătos și cele 60000 de diete

De ce găsim pe Amazon 60.000 de cărți despre diete? 🤯

Bine ai venit la bazarul nutrițional. 🤑 O industrie care are soluții ieftine și rapide, special concepute pentru tine!

👉 Îți place conceptul ”detox”? Avem cărți și soluții despre asta!
👉 Dar ceva ”alcalin” n-ai mânca și tu? Îți spunem noi ce!
👉 Te încearcă oboseala în ultima vreme, nu? Pentru că nu mănânci ce trebuie!
👉 Așa-i că nu te simți bine când bei lapte?! Știm noi de ce!
👉 Îți pasă de mediu? Tot noi rezolvăm și problema asta!

De toate pentru toți în acest bazar. Și eftin rău!

Problema este că industria asta folosește știință second-hand ca materie primă.

Știința nutriției este un domeniu multidisciplinară vast ce implică biochimie, fiziologie, anatomie, siguranță alimentară, și multe alte domenii. Autorii de cărți sunt oameni, iar omul este limitat. De abilitățile proprii, de timp, de bani, de subiectivism, și adesea de lăcomie și de propriile neajunsuri etice.

Știința nutrițională adevărată este rece, obiectivă, nu ține cont de părerile sau sentimentele nimănui, și nu oferă soluții miraculoase. Este imperfectă și știe asta, dar se perfecționează la fiecare pas. Și toate aceste caracteristici o fac greu de înghițit și extrem de greu de digerat.

Drumul populației generale către sănătate este complicat. Pentru a afla adevărul, populația are de făcut un slalom printre miile de idei nefondate, inutile și dăunătoare. Un slalom obositor care descumpănește și îi fură încrederea în adevărații specialiști, care, fiind rezervați și cumpătați în recomandări, nu se văd la fel de bine.

Din toate aceste motive, îți recomand să înveți să filtrezi zgomotul informațional. Caută sfaturile experților autentici în nutriție: dieteticieni autorizați și medici. Ascultă mai mulți dintre ei și vei începe să vezi adevărul: sănătatea se formează cu efort înspre formarea de obiceiuri sănătoase, bazate pe recomandările oficiale (pe care nu le respectă nimeni, dar ne mirăm că nu suntem sănătoși). În niciun caz pe promisiunile bombastice și trucurile de marketing ale unor pseudo-specialiști sau firme de suplimente.

Antrenează-ți #scepticismulsănătos

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish