Motivația: resursa INFINITĂ PENTRU REALIZAREA UNEI SCHIMBĂRI

Ce te motivează? O întrebare mai grea decât pare inițial. Să îți explic…

De-a lungul timpului am auzit multe motive de la pacienții mei. De la ”Îmi place de o fată” până la ”Nu mă puteam apleca să îmi leg șireturile și mi le lega soția. Dar soția a murit și nu mai are cine să îmi lege șireturile”.

Dar ca să te motiveze, motivul tău trebuie să fie:
– sincer
– bine definit, precis
– profund

Uite câteva exemple pe care le-am întâlnit în cabinet, și care m-au impresionat. Inițial, la întrebarea ”De ce vrei să slăbești?” primesc motive generice și vagi (vreau să arăt mai bine, vreau să fiu mai sănătos, etc). Dar împreună cu pacientul am reușit să intrăm în profunzime și să fim sinceri, și să definim un motiv care să funcționeze ca resursă interminabilă de energie și ambiție pe perioada schimbărilor. Am plecat de la nivelul 1, am intrat puțin in profunzime la nivelul 2, si apoi am ajuns la sămânța care va încolți (nivelul 3) și va întreține schimbarea în bine!
*Voi adăuga aici, din când în când, exemple noi pe măsură ce le întâlnesc.

1. Mircea, 34 ani
Nivelul 1. Sunt tată. Am o fiica de 2 ani care începe să fugă și vrea să se joace cu mine. Vreau să slăbesc pentru că nu rezist mai mult de 10 minute cu ea. În special dacă ieșim în parc trebuie să fug după ea. Mă dor și genunchii.
Nivelul 2: Nu vreau să crească crezând că tata nu vrea să se joace cu ea.
Nivelul 3: Am avut un tată detașat, nepăsător, și nu vreau sa semăn cu el … nici măcar din greșeală! Vreau o relație faină și apropiată cu fiică-mea.
Asta îți dorim și noi Mircea și mulțumim că ne-ai dat exemplul tău minunat!

2. Ana-Maria, 26 ani
Nivelul 1: Vreau să slăbesc pentru că mă simt obosită tot timpul și nu am energie.
Nivelul 2: Îmi place viața! Vreau să urc pe munte cum urcam cu tata când eram mică. Vreau să schiez! Mi-e dor de schi de nu mai pot! În liceu am jucat handbal … 6 ani în total. Mi-a plăcut la nebunie și mi-e dor să joc! Dar în facultate așa tare m-am îngrășat că nu m-am mai dus. Nu mai fac față la nimic.
Nivelul 3: Nu vreau să mă trezesc la 40 ani cu 2 copii, privind în urmă, și să regret că nu am trăit din plin din cauza greutății și a lipsei de energie. Vreau să fiu împăcată cu mine că am făcut tot ce am vrut și acum pot să mă așez la casa mea.
Succes Ana! Așa să faci!

3. Constantin, 55 ani
Nivelul 1: Vreau să slăbesc pentru că am probleme cu colesterolul și tensiunea arterială. Doctor cardiolog mi-a spus că trebuie să slăbesc.
Nivelul 2: Colesterolul crescut și tensiunea mare cresc riscul de infarct. Sincer… îmi este frică să mor.
Nivelul 3: Cea mai mare teamă a mea este să nu pot fi alături de familia mea și mai ales că aștept un nepoțel și vreau să-l cunosc. Este ultima mea dorință în viață, să am nepot. Vreau să fiu activ și prezent în viețile copiilor și nepoților mei cât mai mult posibil. Să îi văd crescând și să le fiu alături în momentele importante.
Mulți ani sănătoși, d-le Constantin!

4. Andreea, 36 ani
Nivelul 1: Vreau să slăbesc pentru a putea călători mai ușor cu familia mea.
Nivelul 2: În tinerețe, înainte să am copii, am avut ocazia să călătoresc în multe locuri minunate. Am văzut peste 20 de țări și acum că am copii, îmi doresc să le ofer și lor experiența asta.
Nivelul 3: Călătoriile m-au ajutat să devin o persoană mai deschisă, mai curioasă și mai înțelegătoare față de diversitatea umană și complexitatea lumii în care trăiesc. Vreau să le cultiv aceste calități și copiilor mei prin intermediul călătoriilor. Vreau ca ei să înțeleagă cât de minunată și variată este lumea, să-și lărgească orizonturile și să crească cu o minte deschisă față de alte culturi. Această deschidere îi va ajuta să devină oameni mai buni și mai împliniți. Pentru ei trăiesc și aș face orice!
Ce copii norocoși ai, Andreea!

5. Aurora, 49 ani
Nivelul 1: Vreau să slăbesc pentru că am intrat într-o nouă etapă a vieții mele și vreau să mă simt mai bine cu mine însămi.
Nivelul 2: După divorțul de soțul meu, am simțit nevoia unei schimbări radicale. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru mine și m-am pierdut puțin pe mine. Slăbitul reprezintă pentru un prim pas către regăsirea mea.
Nivelul 3: Divorțul m-a făcut să realizez cât de ușor poți pierde control asupra propriei vieți atunci când nu acorzi prioritate nevoilor tale. M-am neglijat și am ajuns să mă pierd pe mine însămi. Acum vreau să fiu puternică, independentă și fericită cu mine însămi. Slăbitul și activitatea fizică o să îmi ofere nu doar sănătatea de care am nevoie la 50 de ani, încrederea în mine (care s-a cam degradat în ultimii ani), dar mai ales controlul asupra propriei mele vieți și redescoperirea puterii mele interioare.
Cu toții ne împiedicăm, dar dvs. sunteți puternică și ați găsit o nouă cale. Drum bun, doamnă Aurora!


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish