Alimentele procesate: alimente în stare nenaturală, care conțin ingrediente sintetice, sunt rafinate, au gust accentuat și texturi deosebite, care sunt ambalate și se pot consuma cu minim efort – chips, ronțăieli, sosuri, cereale cu zahăr de dimineață, sucuri, fast-food, chiar și patiserie/cofetărie.
O opțiune rapidă și convenabilă pentru masă. Sunt gustoase, le gătește altcineva, deci ce-i de comentat?
Ok, dar hai să nu ne mai mințim pentru 1min și să ne motivăm să luăm decizii mai bune.
Ce înseamnă ”nesănătos”?
1. Densitate calorică mare: Alimentele de tip fast food conțin multe calorii concentrate într-un volum mic, ceea ce face ușor să înghițim multe calorii într-un timp scurt.
2. Cantitate foarte mare de sare: românii consumă în medie 12g de sare pe zi. Recomandarea oficială este 5-6g. Conform unor studii europene, 75% din sarea consumată de europeni vine din alimente procesate și fast-food.
3. Grăsimi saturate: în comerț se prăjește aproape exclusiv cu ulei de palmier (cea mai mare cantitate de acizi grași saturați). În plus, se folosesc: carnea grasă, brânzeturi grase, smântână și alte grăsimi bogate în acizi grași saturați.
4. Cantitate insuficientă de proteine: Ingredientele proteice din fast food și alimente procesate sunt adesea insuficiente pentru a asigura un aport adecvat zilnic, sau cel puțin în raport cu caloriile de la masa respectivă.
5. Exces de zahăr: vorbim despre sucuri, dulciuri și sosuri. Da, se găsesc zaharuri și în pâine și uneori chiar în cărnurile procesate. Dar ne interesează cantitatea.
6. Lipsa fibrelor: esențiale pentru sănătate, fibrele din leguminoase, cereale integrale, semințe și nuci, legume și fructe, sunt aproape complet absente.
7. Lipsa micronutrienților (vitamine, minerale)
8. Aditivi alimentari/Substanțe sintetice: nu fugim de toate E-urile, dar de unele, mai ales în cantități mari și consumate des, pot fi problematice.
Ce efect au toate astea asupra sănătății?
1. Un consum frecvent de alimente ultraprocesate afectează compoziția corporală la copii și adolescenți (studiu – analiză sistematică 10 studii – 2022). Adică pe scurt, o să avem copii obezi.
2. Majoritatea studiilor raportează o asociere între consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de obezitate, hipertensiune arterială, diabet și dislipidemie la adulți. (studiu analiză sistematică 17 studii – 2023)
3. Indivizii cu un consum mare de alimente ultraprocesate au avut un risc de peste 2 ori mai mare de depresie în comparație cu indivizii cu cel mai mic consum. (studiu observațional 2023)
4. Un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de steatoză hepatică. (studiu – analiză prospectivă 2022).
Deci?
Gătește acasă cu ingrediente naturale (legume, lactate/brânzeturi, ouă, pește, carne, semințe și nuci).
Vrei mâncare prăjită? Prăjește-o tu! Dar evită alimentele fast-food, procesate și semi-preparate din comerț.
Să ne vedem sănătoși la 70-80 de ani!