Fast food și alimenteLE procesate: bune de te bagă-n boală!

Alimentele procesate: alimente în stare nenaturală, care conțin ingrediente sintetice, sunt rafinate, au gust accentuat și texturi deosebite, care sunt ambalate și se pot consuma cu minim efort – chips, ronțăieli, sosuri, cereale cu zahăr de dimineață, sucuri, fast-food, chiar și patiserie/cofetărie.

O opțiune rapidă și convenabilă pentru masă. Sunt gustoase, le gătește altcineva, deci ce-i de comentat?

Ok, dar hai să nu ne mai mințim pentru 1min și să ne motivăm să luăm decizii mai bune.

1. Densitate calorică mare: Alimentele de tip fast food conțin multe calorii concentrate într-un volum mic, ceea ce face ușor să înghițim multe calorii într-un timp scurt.
2. Cantitate foarte mare de sare: românii consumă în medie 12g de sare pe zi. Recomandarea oficială este 5-6g. Conform unor studii europene, 75% din sarea consumată de europeni vine din alimente procesate și fast-food.
3. Grăsimi saturate: în comerț se prăjește aproape exclusiv cu ulei de palmier (cea mai mare cantitate de acizi grași saturați). În plus, se folosesc: carnea grasă, brânzeturi grase, smântână și alte grăsimi bogate în acizi grași saturați.
4. Cantitate insuficientă de proteine: Ingredientele proteice din fast food și alimente procesate sunt adesea insuficiente pentru a asigura un aport adecvat zilnic, sau cel puțin în raport cu caloriile de la masa respectivă.
5. Exces de zahăr: vorbim despre sucuri, dulciuri și sosuri. Da, se găsesc zaharuri și în pâine și uneori chiar în cărnurile procesate. Dar ne interesează cantitatea.
6. Lipsa fibrelor: esențiale pentru sănătate, fibrele din leguminoase, cereale integrale, semințe și nuci, legume și fructe, sunt aproape complet absente.
7. Lipsa micronutrienților (vitamine, minerale)
8. Aditivi alimentari/Substanțe sintetice: nu fugim de toate E-urile, dar de unele, mai ales în cantități mari și consumate des, pot fi problematice.

1. Un consum frecvent de alimente ultraprocesate afectează compoziția corporală la copii și adolescenți (studiu – analiză sistematică 10 studii – 2022). Adică pe scurt, o să avem copii obezi.

2. Majoritatea studiilor raportează o asociere între consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de obezitate, hipertensiune arterială, diabet și dislipidemie la adulți. (studiu analiză sistematică 17 studii – 2023)

3. Indivizii cu un consum mare de alimente ultraprocesate au avut un risc de peste 2 ori mai mare de depresie în comparație cu indivizii cu cel mai mic consum. (studiu observațional 2023)

4. Un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de steatoză hepatică. (studiu – analiză prospectivă 2022).

Gătește acasă cu ingrediente naturale (legume, lactate/brânzeturi, ouă, pește, carne, semințe și nuci).

Vrei mâncare prăjită? Prăjește-o tu! Dar evită alimentele fast-food, procesate și semi-preparate din comerț.

Să ne vedem sănătoși la 70-80 de ani!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian