Aspartamul: BAUBAU?

E greu să abordezi azi subiectul aspartamului în mod echilibrat. fără să se găsească niște ”specialiști” care să sară la război. Încerc aici, unde știu că nu citește nimeni oricum :))

E951, aspartam, este un îndulcitor sintetic utilizat pe scară largă în toată lumea, cunoscut pentru faptul că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Format din: acid aspartic + fenilalanină (doi aminoacizi) + metanol
”METANOL!??!!?” Sar unii. ”Păi metanolul e foarte toxic!”
Da. Dar este de 5 ori mai puțin decât într-un suc de fructe. 330ml suc acidulat: 15mg metanol. 330ml suc de fructe: 45mg-medie, 213mg-maxim.

Aspartamul a fost studiat îndelung. Avem multe informații cu privire la sănătatea umană. Evaluările repetate, inclusiv cea mai recentă reevaluare completă din 2013 de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), susțin siguranța aspartamului pentru consumul uman în limitele dozelor recomandate. Mai exact în limita ADI

Aportul zilnic acceptabil (ADI) pentru aspartam variază între 40 și 50 mg/kg/zi în diferite regiuni, ceea ce înseamnă că o persoană de 70 kg ar putea consuma în siguranță între 2800 și 3500 mg pe zi, în funcție de standardele locale. Echivalentul a mai bine de 8 doze de Cola Zero, în cazul ADI din UE.

Totuși, este important să privim consumul de aspartam în contextul general al stilului de viață și al obiceiurilor alimentare. Consumul excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr contribuie considerabil la un aport caloric excesiv sau la alte aspecte negative ale sănătății, ceea ce este cu adevărat îngrijorător. Sucurile de fructe din comerț nu oferă beneficii majore. Aceeași cantitate de zaharuri ca și sucurile acidulate. Chiar și pentru majoritatea sucurilor 100% din fructe (tot pe la 9-11g de zaharuri la 100ml au). Astfel, dacă pot folosi din când în când sucurile îndulcite artificial pentru a reduce consumul de zahăr, perfect! Un suc fără zahăr sau o gumă cu aspartam pot fi alternative bune în special pentru pentru cei care doresc să reducă greutatea corporală.

În concluzie, nu există un răspuns simplu la întrebarea dacă aspartamul este sau nu sigur. Cu toate acestea, educarea despre cantitățile sigure și integrarea sucurilor îndulcite artificial într-un stil de viață echilibrat care conduce la o greutate optimă, activitate fizică zilnică și somn suficient și de calitate, poate fi cheia de care aveam nevoie.

Surse:
https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/aspartame-and-other-sweeteners-food
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame
https://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/tox201004.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian