Dieteticienii vă stau la dispoziție pentru implementarea ordinului ANPC 201.
De ce să alegi un dietetician?
- Avem o experiență consistentă în efectuarea calculelor calorice atât în colaborări comerciale cât și la nivel clinic;
- Folosim baze de date oficiale cu valori nutriționale (aprobate de autorități al nivel național și internațional), și evităm folosirea surselor neverificate (site-uri sau aplicații terțe) care pot conține erori;
- Cunoaștem îndeaproape cerințele Ordinului 201 ANPC cât și a Regulamentului EU 1169 care stă la baza etichetării și afișării informațiilor nutriționale de interes public;
- Spre diferență de celelalte meserii din domeniul nutriției, aplicații și site-uri de calcul caloric, dieteticianul își asumă responsabilitatea prin încheierea unui contract și aplicarea parafei de dietetician pe fiecare rețetă calculată
Mai jos veți găsi detalii relevante privind implementarea acestor reglementări.
Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziție: contact.
- Îmi transmiteți rețetarul (ingrediente și gramaje pentru fiecare fel de mâncare din meniu) și eventual poze la etichetele produselor folosite
- Primiți un dosar organizat cu fiecare fel de mâncare în parte și toate calculele și informațiile aferente în cel mai scurt timp posibil (negociabil), în format electronic și fizic pe hârtie, cu parafa de dietetician și semnătură (prin curier pentru colaborări la distanță).
- La cerere, pot realiza un format de meniu gata de imprimat, care conține toate informațiile necesare, pe care îl puteți avea la locație, conform legii.
- *Opțional putem semna un contract de confidențialitate care va proteja dreptul intelectual asupra rețetelor dvs. Vă asigur că pun preț pe natura informațiilor, înțeleg și respect modul în care funcționează industria HORECA
Prețul va fi calculat în funcție de:
- Mărimea meniului (numărul de rețete sub sau peste 30 rețete)
- Complexitatea rețetelor va lua în calcul următoarele 2 tipuri:
- Rețete simple. Rețete cu până la 3 ingrediente. Exemple: cartofi piure, cafea cu lapte, salată de roșii (roșii, ulei, oțet), ficăței cu ceapă (ficăței, ceapă, ulei), piept de pui la grătar; vin alb sec; cartofi natur; fresh de portocale.
- Rețete complexe. Rețete cu peste 3 ingrediente. Exemple: burger, pizza, șnițel de pui (piept de pui, făină, pesmet, ou, ulei), etc.
Conform comunicatului de presă din 12 noiembrie 2022, publicat pe situl ANPC, unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:
- Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
- Braserii
- Pizzerii
- Berării
- Baruri
- Cafenele
- Fast-food inclusiv drive-in
- Unități tip bufet,rotiserii
- Unități cofetărie, patiserie
- Ceainării
- Terase/grădini de vară
- Unități pentru organizare evenimente
Initial termenul limită pentru aplicarea acestor măsuri a fost luna decembrie 2022, acest termen fiind prelungit ulterior până la data de 15 martie 2023.
Detaliile nutriționale se includ:
- Pe meniu, suporturi la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări
- Pe suportul de vânzare la distanță
- Pe eticheta de preț sau ambalajul de transport
- Pe orice material publicitar
- În cazul comercializării la distanță (livrări), informațiile trebuie să fie vizibile și înainte de finalizarea comenzii (pe website-ul propriu sau platforma unde se face comanda)
O explicație simplă: pentru fiecare fel de mâncare se afișează ingredientele, energia furnizată (kcal/kj), macronutrienții, dar și diverse alte detalii (precum grăsimile saturate, sarea, zaharurile, aditivi, alergeni, alimente congelate) în așa fel încât să se respecte prevederile art. 30 din Regulamentul UE nr. 1169/2011.
Din perspectiva conducerii unei afaceri HORECA, această decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului poate să pară o povară și o cheltuială fără sens. Ei bine, dragi colaboratori, vă informez că nu este. Haideți să înțelegem împreună legătura cu sănătatea consumatorului, adică a noastră, ca și societate.
- Alimentele hipercalorice (în special cele procesate) stau la baza epidemiei mondiale de obezitate. Obezitatea stă la baza unor boli precum diabetul, boli cardiovasculare (ex: infarc) - principala cauză de deces în Europa și în lumea industrializată, afecțiuni renale, și altele. Toate instituțiile și autoritățile în nutriție și sănătate din lume sunt de acord cu acest argument. Astfel, estimarea mai atentă a caloriilor (necesarul energetic zilnic) este nu doar utilă, ci necesară și esențială.
- Ultimele decenii de cercetări științifice în domeniul nutriției au scos la iveală anumite adevăruri cu privire la unele ingrediente din industria alimentară. Spre exemplu:
- nitriții, folosiți în industria mezelurilor, sunt corelați cu un risc crescut de cancer de colon;
- grăsimile nesaturate trans, prezente în margarină, creme și grăsimi vegetale parțial hidrogenate (folosite la creme, biscuiți etc), folosite în industria patiseriei și cofetăriei (dar și multe altele) sunt corelate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și demență de tip Alzheimer, fiind limitate strict prin lege, în țări precum Danemarca, încă din 2003;
- consumul de grăsimi saturate în exces (peste limita recomandată de OMS de 10% din necesarul energetic) se corelează cu dezvoltarea plăcilor de aterom și crește riscul de infarct și comoție cerebrală;
- sodiul (sarea) în exces poate cauza sau agrava hipertensiunea arterială;