In septembrie 2022 s-au publicat în monitorul oficial prevederile ordinului ANPC 201/2022 privind furnizarea de informații nutriționale la comercializarea produselor finite/mâncărurilor de către unitățile de restaurație colective.
Mai jos veți găsi toate detaliile relevante privind acest ordin.
Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziție: contact.
Conform comunicatului de presă din 12 noiembrie 2022, publicat pe situl ANPC, unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:
- Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
- Braserii
- Pizzerii
- Berării
- Baruri
- Cafenele
- Fast-food inclusiv drive-in
- Unități tip bufet,rotiserii
- Unități cofetărie, patiserie
- Ceainării
- Terase/grădini de vară
- Unități pentru organizare evenimente
Initial termenul limită pentru aplicarea acestor măsuri a fost luna decembrie 2022, acest termen fiind prelungit ulterior până la data de 15 martie 2023.
Detaliile nutriționale se includ:
- Pe meniu, suporturi la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări
- Pe suportul de vânzare la distanță
- Pe eticheta de preț sau ambalajul de transport
- Pe orice material publicitar
- În cazul comercializării la distanță (livrări), informațiile trebuie să fie vizibile și înainte de finalizarea comenzii (pe website-ul propriu sau platforma unde se face comanda)
O explicație simplă: pe meniurile (print sau online), cât și pe alte materiale, vor trebui menționate, pentru fiecare fel de mâncare, detalii privind ingredientele, energia furnizată (kcal/kj), macronutrienții, dar și diverse alte detalii (precum grăsimile saturate, sodiul, zaharurile) în așa fel încât să se respecte prevederile art. 30 din Regulamentul UE nr. 1169/2011.
1. Contractul de confidențialitate.
Înainte să începem să lucrăm, opțional, putem semna un contract de confidențialitate, care va proteja dreptul intelectual asupra rețetelor dvs. sau altor informații sensibile. Vă asigur că pun preț pe natura informațiilor, înțeleg și respect modul în care funcționează industria horeca, motiv pentru care vă ofer această opțiune. În plus, după cum vă puteți imagina, un dietetician care lucrează în industrie deține oricum sute de rețete. Scopul meseriei de dietetician este de informare a populației și de optimizare a produsului finit oferit consumatorului, acolo unde se permite și se dorește acest lucru.2. Formularea ofertei.
În urma unei discuții (telefonice sau pe viu), vom afla împreună de ce anume aveți nevoie, care este numărul de rețete, complexitatea și mărimea proiectului. Pe baza acestei discuții eu voi compune o ofertă de preț, o voi transmite în 24-48h, și voi oferi și un termen limită.3. Livrabile.
La final veți primi un dosar cu toate rețetele calculate și toate informațiile necesare conform legii. La cere, pot comunica cu un designer pentru a găsi soluția optimă conform cerințelor Regulamentului UE 1169/2011. Nu aveți un designer și vă doriți un meniu nou? În echipă am și un designer cu experiență care cunoaște toate detaliile necesare pentru o livrare optimă și fără întârzieri. Conform Ordinului ANPC informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile în două locuri, în funcție de specificul afacerii:- la locul de desfacere/oferire a mâncări (pentru restaurante cu servire la locație)
- înainte de finalizarea comenzii (în cazul comercializării la distanță) - adică online, pe un website propriu
Din perspectiva conducerii unei afaceri horeca, această decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului poate să pară o povară și o cheltuială fără sens. Ei bine, dragi colaboratori, vă informez că nu este. Haideți să înțelegem împreună. Există 3 motive pentru care acest Ordin are sens: